Entre els mesos de maig i octubre del 2023, les 11 comarques de la marca turística Pirineus han celebrat la vuitena edició dels Festivals de Senderisme dels Pirineus. En total, s’han celebrat una dotzena de festivals, que en conjunt han organitzat 87 sortides a peu a les que han assistit 1.069 persones, amb una ocupació mitjana del 62%. Tot i que les activitats programades i els visitants han estat inferiors als del 2022, la major part de les entitats organitzadores consideren que la iniciativa està consolidada en el territori i es plantegen repetir el 2024.

La principal novetat d’enguany ha estat un pla pilot per fomentar la mobilitat sostenible. Aquest ha consistit en l’oferiment d’un autobús per al darrer tram dels desplaçaments fins als espais naturals o punts d’interès, un servei que ha estat finançat per l’entitat organitzadora del festival o bé per l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA). La prova s’ha dut a terme al Garrotxa Volcanic Walking, el Festival Camina Pirineus Alt Urgell, el Festival de Senderisme Vall Fosca – Pirineus i el Ripollès Discovery Walking. Cal remarcar que el Val d’Aran Walking & Summit Festival porta ja uns anys aplicant solucions per a una mobilitat més sostenible.

Les sortides guiades amb més èxit són les nocturnes i aquelles amb un plantejament més original. D’altra banda, el principal motiu de cancel·lació d’activitats és la previsió meteorològica, principalment per pluja en els festivals de la passada primavera. Els festivals tampoc s’han vist afavorits per l’actual context d’inflació que viu el país, fet que podria haver propiciat que els senderistes apostin per apropar-se a la muntanya per lliure (sense cost).

Els visitants són bàsicament locals, principalment parelles o grups d’amics. Enguany, per segon any, les persones que han assistit a més d’un festival (i ho han demostrar a través del Passaport dels festivals) han entrat en el sorteig de tres premis relacionats amb el senderisme: uns prismàtics, una motxilla de muntanya i uns bastons de trekking. Els tres guanyadors s’han anunciat a inicis de novembre, a través del perfil d’Instagram dels FSP.