En edicions anteriors…

Els Festivals de Senderisme dels Pirineus, sota la coordinació de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), van néixer l’any 2016. De fet, un dels objectius de l’IDAPA és impulsar projectes transversals que depassin les fronteres comarcals, actuant com a paraigua. Des del 2016, cada nova edició ha comportat un augment del nombre de festivals implicats, de l’oferta d’activitats i també dels visitants.  

Edició 2020

La 5a edició dels Festivals de Senderisme dels Pirineus (FSP) va estar condicionada per l’impacte de la pandèmia de la COVID-19. Dels 11 festivals previstos inicialment, se’n van celebrar 8 atès que 3 es van cancel.lar per la crisi sanitària. Alguns dels que es van celebrar també es van veure afectats, amb activitats suspeses o replantejades. Tots van complir amb les mesures sanitàries requerides. Malgrat aquestes dificultats, el balanç global va ser positiu, amb un total de 1.130 visitants. Alguns festivals van assolir pràcticament el 100% d’ocupació, si bé el global dels 8 esdeveniments va ser del 70%. En l’àmbit de la promoció, es va estrenar un nou vídeo que resumeix l’essència dels FSP, un nou newsletter i es va fer una presentació a Saldes (Berguedà) que va comptar amb el meteoròleg Francesc Mauri.

Edició 2019

La 4a edició dels Festivals de Senderisme dels Pirineus va presentar dues novetats importants. En primer lloc, una expansió geogràfica, atès que es van incorporar tres nous territoris dels Pirineus Orientals (Ripollès, Garrotxa i Alt Empordà). I, en segon lloc, una expansió temporal, atès que es van allargar des de la primavera fins a la tardor. L’oferta de festivals, doncs, va arribar als 11 esdeveniments distribuïts per 9 comarques pirinenques. El 2019 aquesta iniciativa també va estrenar imatge gràfica (logotip, pàgina web i xarxes socials) i va generar uns bons resultats: més de 2.300 visitants que van gaudir d’una oferta conjunta de 86 activitats.

Edició 2018

La 3a edició dels Festivals de Senderisme dels Pirineus va celebrar-se de finals de maig fins a finals de juliol. Als sis territoris de 2017 se n’hi van afegir dos de nous: Val d’Aran i Valls de Cardós (Pallars Sobirà). L’oferta, doncs, es va ampliar fins a 8 festivals. El nombre de visitants, al 2018, va créixer fins als 1.365 i el nombre d’activitats fins a una seixantena. Les sortides amb més èxit van ser les nocturnes, les relacionades amb la fauna i les que tenien una dificultat baixa. La promoció conjunta dels festivals es va incrementar a les xarxes socials. Més info aquí.

Edició 2017

La 2a edició dels Festivals de Senderisme dels Pirineus va tenir lloc durant els mesos de maig, juny i juliol, i als quatre territoris de 2016 se n’hi van afegir dos de nous: Vall de Siarb i Muntanya d’Alinyà. Més de 800 senderistes van participar en alguna de les activitats programades. En aquesta edició, els organitzadors dels festivals, amb la coordinació de l’IDAPA i la col.laboració dels parcs naturals, van acordar uns criteris comuns que haurien de complir tots els territoris que volguessin participar en aquest projecte conjunt dels Pirineus. Més info aquí.

Edició 2016

La 1a edició dels Festivals de Senderisme dels Pirineus va celebrar-se durant els mesos de juny i juliol i va aplegar quatre territoris: la Vall de Boí (Alta Ribagorça), la Cerdanya, la Vall Ferrera (Pallars Sobirà) i la Vall Fosca (Pallars Jussà). Més de 600 senderistes van gaudir d’un extens programa de rutes guiades i activitats paral.leles. Les valoracions dels participants van ser, en tots els casos, molt satisfactòries. Així, per exemple, a la Vall Fosca els senderistes destacaven la qualitat dels guies, la descoberta de l’entorn i dels paisatges, i l’ambient familiar de les activitats. Més info aquí.