En edicions anteriors…

Els Festivals de Senderisme dels Pirineus, sota la coordinació de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), van néixer l’any 2016. De fet, un dels objectius de l’IDAPA és impulsar projectes transversals que depassin les fronteres comarcals, actuant com a paraigua. Des del 2016, cada nova edició ha comportat un augment del nombre de festivals implicats, de l’oferta d’activitats i també dels visitants.  

Edició 2023

Edició 2022

La 7a edició dels Festivals de Senderisme dels Pirineus (FSP) va ser la de la tornada a la normalitat després de la pandèmia de la COVID-19. En total es van celebrar 12 festivals, que van aplegar 1.355 visitants, una xifra inferior a la de la darrera edició per la caiguda del turisme local amb la recuperació de la llibertat per viatjar. El grau d’ocupació de les 123 activitats guiades realitzades en el conjunt dels festivals va ser també inferior, del 52%. Com a novetat, l’any 2022 els diferents festivals van crear un passaport comú per animar a la participació en més d’un festival. Les persones amb un mínim de dos segells en el passaport van entrar en el sorteig d’un GPS, una motxilla tècnica i uns bastons telescòpics. La presentació pública dels festivals va tenir lloc a la Vall Fosca i va anar a càrrec del presentador de TV3 Artur Peguera, qui va acudir acompanyat de la també presentadora de TV3 Cristina Riba.

Edició 2021

La 6a edició dels Festivals de Senderisme dels Pirineus (FSP) encara va estar condicionada per la COVID-19, però en menor mesura. Diversos festivals van patir restriccions associades a la pandèmia i algun festival va haver de cancel·lar alguna activitat per falta d’inscrits. Les 132 activitats guiades organitzades pel conjunt dels 13 festivals van aplegar un total de 2.027 visitants, recuperant les xifres assolides en l’edició de 2019, abans de la pandèmia. Tot i que el grau d’ocupació va ser variable segons cada festival (amb alguns que van assolir el 100% de les places disponibles), la mitjana va ser del 72%, similar a la d’altres edicions. Els participants als festivals van poder participar en un concurs fotogràfic a través de les imatges que publicaven a les xarxes socials, amb un cap de setmana al Pallars Jussà com a premi. La presentació pública dels festivals es va fer a Olot i va comptar amb la corredora de muntanya Núria Picas com a presentadora.

Edició 2020

La 5a edició dels Festivals de Senderisme dels Pirineus (FSP) va estar condicionada per l’impacte de la pandèmia de la COVID-19. Dels 11 festivals previstos inicialment, se’n van celebrar 8 atès que 3 es van cancel.lar per la crisi sanitària. Alguns dels que es van celebrar també es van veure afectats, amb activitats suspeses o replantejades. Tots van complir amb les mesures sanitàries requerides. Malgrat aquestes dificultats, el balanç global va ser positiu, amb un total de 1.130 visitants. Alguns festivals van assolir pràcticament el 100% d’ocupació, si bé el global dels 8 esdeveniments va ser del 70%. En l’àmbit de la promoció, es va estrenar un nou vídeo que resumeix l’essència dels FSP, un nou newsletter i es va fer una presentació a Saldes (Berguedà) que va comptar amb el meteoròleg Francesc Mauri.

Edició 2019

La 4a edició dels Festivals de Senderisme dels Pirineus va presentar dues novetats importants. En primer lloc, una expansió geogràfica, atès que es van incorporar tres nous territoris dels Pirineus Orientals (Ripollès, Garrotxa i Alt Empordà). I, en segon lloc, una expansió temporal, atès que es van allargar des de la primavera fins a la tardor. L’oferta de festivals, doncs, va arribar als 11 esdeveniments distribuïts per 9 comarques pirinenques. El 2019 aquesta iniciativa també va estrenar imatge gràfica (logotip, pàgina web i xarxes socials) i va generar uns bons resultats: més de 2.300 visitants que van gaudir d’una oferta conjunta de 86 activitats.

Edició 2018

La 3a edició dels Festivals de Senderisme dels Pirineus va celebrar-se de finals de maig fins a finals de juliol. Als sis territoris de 2017 se n’hi van afegir dos de nous: Val d’Aran i Valls de Cardós (Pallars Sobirà). L’oferta, doncs, es va ampliar fins a 8 festivals. El nombre de visitants, al 2018, va créixer fins als 1.365 i el nombre d’activitats fins a una seixantena. Les sortides amb més èxit van ser les nocturnes, les relacionades amb la fauna i les que tenien una dificultat baixa. La promoció conjunta dels festivals es va incrementar a les xarxes socials. Més info aquí.

Edició 2017

La 2a edició dels Festivals de Senderisme dels Pirineus va tenir lloc durant els mesos de maig, juny i juliol, i als quatre territoris de 2016 se n’hi van afegir dos de nous: Vall de Siarb i Muntanya d’Alinyà. Més de 800 senderistes van participar en alguna de les activitats programades. En aquesta edició, els organitzadors dels festivals, amb la coordinació de l’IDAPA i la col.laboració dels parcs naturals, van acordar uns criteris comuns que haurien de complir tots els territoris que volguessin participar en aquest projecte conjunt dels Pirineus. Més info aquí.

Edició 2016

La 1a edició dels Festivals de Senderisme dels Pirineus va celebrar-se durant els mesos de juny i juliol i va aplegar quatre territoris: la Vall de Boí (Alta Ribagorça), la Cerdanya, la Vall Ferrera (Pallars Sobirà) i la Vall Fosca (Pallars Jussà). Més de 600 senderistes van gaudir d’un extens programa de rutes guiades i activitats paral.leles. Les valoracions dels participants van ser, en tots els casos, molt satisfactòries. Així, per exemple, a la Vall Fosca els senderistes destacaven la qualitat dels guies, la descoberta de l’entorn i dels paisatges, i l’ambient familiar de les activitats. Més info aquí.