Endinsar-nos en la muntanya seguint el ritme pausat de les nostres passes. Això és el que ofereixen els Festivals de Senderisme dels Pirineus, que enguany arriben a la 6a edició. Aquest 2021 se celebraran 13 festivals i, per primer cop, les 11 comarques de la Marca Pirineus disposaran d’algun d’aquests esdeveniments. Els festivals pirinencs inclouen un extens programa d’itineraris a peu per a tot tipus de públics i amb diferents graus de dificultat. En paral·lel, s’organitzen activitats per conèixer la cultura i la gastronomia locals.

Com a principals novetats d’aquesta edició, destaquen quatre nous festivals que s’afegeixen a la iniciativa: el Festival Camina Pirineus – Alt Urgell (del 23 al 27 de juny); el Senderi – Festival de Senderisme de Sort, la Vall d’Àssua i el Batlliu (del 3 a 5 de setembre); el Festival de Senderisme del Solsonès (18-19 de setembre); i el Summit Val d’Aran Festival (del 23 al 29 d’agost), que va dirigit a persones experimentades. 

L’encarregat de posar en marxa aquesta edició serà el Festival Camina el Berguedà (del 14 al 16 de maig), i el responsable de tancar-la el Vall de Boí Trek Festival (del 9 al 12 d’octubre). Entremig, i a banda de les quatre propostes noves ja esmentades, se celebraran Lo Festival de Senderisme de la Conca Dellà (del 21 al 23 de maig), el Garrotxa Volcanic Walking (del 28 al 30 de maig), el Cerdanya Happy Walking (del 10 al 13 de juny), el Val d’Aran Walking Festival (del 28 de juny al 4 de juliol), el Festival de Senderisme Vall Fosca – Pirineus (del 15 al 18 de juliol), l’Alt Empordà Sea Walking (del 24 al 26 de setembre) i el Ripollès Discovery Walking (de l’1 al 3 d’octubre).

Els organitzadors de cada festival han treballat per complir amb les mesures de seguretat requerides per a esdeveniments a l’aire lliure. A més, el propi senderisme ja és una activitat saludable, que es practica amb grups petits i en espais oberts no massificats. Els festivals són, doncs, una bona oportunitat per dur a terme un turisme saludable i de proximitat.

Enguany, les persones que vagin a algun dels festivals pirinencs podran participar en un concurs fotogràfic a través de les imatges que publiquin a les xarxes socials amb l’etiqueta #FSP2021. El premi serà un cap de setmana per a dues persones amb allotjament i activitat de senderisme inclosos.

L’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), a través de la Taula de Camins, és l’organisme públic que coordina i fa promoció conjunta dels festivals pirinencs, procurant que els esdeveniments compleixin uns criteris comuns (definits amb els organitzadors). L’IDAPA compta amb el suport de la Marca Turística Pirineus, el Patronat de Turisme Ara Lleida, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona i la Diputació de Barcelona.