La 6a edició dels Festivals de Senderisme dels Pirineus va finalitzar el passat octubre amb la celebració del darrer dels 13 esdeveniments programats, el de la Vall de Boí. De maig a octubre, s’han pogut celebrar els 13 festivals d’enguany, dels quals 4 s’oferien per primer cop (Alt Urgell, Summit Val d’Aran, Sort i Solsonès). Per primera vegada, els festivals han arribat a les 11 comarques que integren la marca turística Pirineus (les comarques considerades de muntanya més l’Alt Empordà).
El passat 23 de novembre els organismes organitzadors dels festivals van reunir-se per fer balanç de l‘edició 2021. Les 132 activitats guiades organitzades pel conjunt dels 13 festivals van aplegar un total de 2.027 visitants, recuperant les xifres assolides en l’edició de 2019, abans de la pandèmia de la COVID-19. Tot i que el grau d’ocupació ha estat variable segons cada festival (amb alguns que han assolit el 100% de les places disponibles), la mitjana ha estat del 72%, similar a la d’altres edicions.
Malgrat que diversos festivals van patir restriccions encara associades a la pandèmia, les entitats organitzadores van fer, en general, una valoració positiva, si bé algun festival va haver de cancel·lar alguna activitat per falta d’inscrits. Mentre que alguns festivals estan plenament consolidats (amb visitants repetidors) i tenen un efecte promocional del senderisme i dels guies locals, altres (sobretot els més recents) necessiten de més edicions per consolidar-se. La gran majoria ja tenen previst repetir a l’edició de l’any 2022.
Amb una durada d’entre dos i set dies, els festivals ofereixen rutes guiades a peu per a tot tipus de públics i a uns preus inferiors als habituals. Són, per tant, una oportunitat excel·lent per gaudir dels serveis de guies locals que ens aniran descobrint la cara més real, autènticai sovint desconeguda de diversos racons dels Pirineus. Aquests esdeveniments s’inspiren en els walking festivals dels països centreeuropeus, on estan molt consolidats, sobretot al Regne Unit i a Suïssa. Les Illes Canàries també acumulen diverses edicions de festivals similars.
Enguany, com a novetat, les persones que van assistir en algun dels festivals van poder participar en un concurs fotogràfic a través de les imatges que publicaven a les xarxes socials amb l’etiqueta #FSP2021. Hi ha hagut dos períodes de concurs i, per tant, dues persones guanyadores que podran gaudir d’un cap de setmana amb allotjament i activitat de senderisme inclosos al Pallars Jussà.
L’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), a través de la Taula de Camins, és l’organisme públic que coordina els festivals pirinencs, procurant que els esdeveniments compleixin uns criteris comuns (definits amb els propis organitzadors i amb els parcs naturals). L’IDAPA compta amb el suport de la Marca Turística Pirineus, el Patronat de Turisme Ara Lleida, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona i la Diputació de Barcelona.
Llegir la nota de premsa aquí.