Han passat nou anys des que un petit grup de quatre festivals de senderisme de la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran van decidir unir-se i crear un projecte conjunt: els Festivals de Senderisme dels Pirineus (FSP). La família dels FSP ha anat guanyant membres al llarg d’aquests anys i s’ha estès per tot el territori pirinenc, fins a arribar als actuals 12 esdeveniments en 10 comarques de la Marca Pirineus. L’última incorporació ha estat la de CAMIN_art, un festival que s’estrena aquesta edició i que tindrà lloc al municipi d’El Pont de Suert (Alta Ribagorça). Per contra, la Val d’Aran no estarà present en els #FSP2024, ja que enguany celebrarà el seu festival fora d’aquest marc.

El tret de sortida de la 9a edició dels FSP serà del 17 al 19 de maig, amb Lo Festival de Senderisme de la Conca Dellà. El cap de setmana següent tindran lloc el CAMIN_art i el Garrotxa Volcanic Walking (24-26 de maig). Al mes de juny se celebraran el Cerdanya Happy Walking (6-9 de juny) i el Festival Camina Pirineus-Alt Urgell (14-16 de juny). Per acabar l’estiu, al juliol, tindran lloc el Festival de Senderisme Vall Fosca-Pirineus (4-7 de juliol) i el Festival Camina el Berguedà (6 i 7 de juliol).

Després d’una pausa al mes d’agost, la temporada dels FSP de tardor arranca amb el Festival de Senderisme del Solsonès (14 i 15 de setembre). També al setembre se celebrarà l’Alt Empordà Sea Walking (20-23 de setembre). Finalment, al mes d’octubre tindran lloc el Ripollès Discovery Walking (4-6 d’octubre), el Vall de Boí Trek Festival (11-13 d’octubre) i el Senderi-Festival de Senderisme de Sort, la Vall d’Àssua i el Batlliu (18-20 d’octubre).

Els festivals pirinencs van néixer amb la voluntat de fomentar el senderisme com una activitat turística saludable, responsable i de proximitat, sempre practicat de la mà de guies professionals. En aquesta línia, inclouen un extens programa d’itineraris a peu per a tota mena de públics i amb diferents graus de dificultat. En paral·lel, s’organitzen activitats per conèixer la cultura i la gastronomia locals.

L’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), a través de la Taula de Camins, és l’organisme públic que coordina i fa promoció conjunta dels festivals pirinencs, procurant que els esdeveniments compleixin uns criteris comuns (definits amb els organitzadors). L’IDAPA compta amb el suport de la Marca Pirineus, el Patronat de Turisme Ara Lleida, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona i la Diputació de Barcelona.

 

Calendari dels #FSP2024

 • Lo Festival de Senderisme de la Conca Dellà (17, 18 i 19 de maig)
 • CAMIN_art, el festival de Senderisme d’El Pont de Suert (24-26 de maig)
 • Garrotxa Volcanic Walking (24-26 de maig)
 • Cerdanya Happy Walking (6-9 de juny)
 • Festival Camina Pirineus-Alt Urgell (14-16 de juny)
 • Festival de Senderisme Vall Fosca-Pirineus (4-7 de juliol)
 • Festival Camina el Berguedà (6 i 7 de juliol)
 • Festival de Senderisme del Solsonès (14 i 15 de setembre)
 • Alt Empordà Sea Walking (20-23 de setembre)
 • Ripollès Discovery Walking (4-6 d’octubre)
 • Vall de Boí Trek Festival (11-13 d’octubre)
 • Senderi-Festival de Senderisme de Sort, la Vall d’Àssua i el Batlliu (18-20 d’octubre)