Què és el senderisme?

És una activitat física que consisteix a caminar a l’aire lliure amb la finalitat de gaudir de la natura, els paisatges i els elements d’interès històric i cultural. És apte per a un ventall ampli de públics ja que els recorreguts no precisen d’una gran preparació física ni tampoc és necessari utilitzar material tècnic, exceptuant les raquetes de neu quan es camina sobre terreny nevat. Habitualment el senderisme es practica en camins o senders senyalitzats.

 

Rafael López-Monné | IDAPA

El paper del guia

El guia és el professional que acompanya grups reduïts de senderistes amb un doble objectiu: 1) aportar seguretat gràcies a la seva formació i experiència per afrontar situacions de risc a la muntanya; 2) ajudar les persones a interpretar l’entorn natural i cultural que observen tot caminant, descobrint-los curiositats i detalls que, sense la seva ajuda, els passarien desapercebuts. Els guies poden tenir diverses especialitzacions (muntanya, natura, cultura, etc.).

 

Turisme Cerdanya | Gael Piguillem

Taula de camins

La Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran és l’òrgan consultiu i participatiu de l’IDAPA en matèria de camins i de les activitats respectuoses que els utilitzen (com ara el senderisme). La Taula genera discurs i actua de grup de pressió per tal que els camins es reconeguin com una infraestructura clau dels Pirineus amb valors patrimonials, identitaris i utilitaris. Els Festivals de Senderisme dels Pirineus, com a projecte que aglutina diversos esdeveniments locals, va sorgir el 2016 en el marc d’aquesta Taula.

 

Xavi Basora | Espai TReS

Consells per fer senderisme

Consells per fer senderisme

Planificar la ruta

Cal preparar-se la ruta a casa i, abans de sortir, informar algun familiar/amic (o l’allotjament) del nostre itinerari i dels horaris previstos. Durant la sortida, portar mapa topogràfic, brúixola i GPS amb piles de recanvi. En cas de perdre’s, hem de retornar a l’últim senyal o demanar ajuda.

Contractar un/a guia

Si no tenim massa experiència a la muntanya o busquem més comoditat, valorem la possibilitat de contractar un/a guia. Ens enriquirà amb els seus coneixements i ens alliberarà d’estar pendents del recorregut, aportant-nos seguretat. Val la pena consultar aquest directori de guies.

Consultar el temps

A casa, cal informar-se bé de la previsió meteorològica; si es preveuen situacions de risc, cal deixar la sortida per un altre dia. Durant l’excursió, cal abandonar i tornar al punt d’inici si arriba el mal temps. A la muntanya el temps canvia ràpidament.

Roba adequada

És aconsellable utilitzar roba tècnica de muntanya que sigui transpirable i resistent. Encara que pensem que no ens caldran, portar sempre, com a mínim, tres capes: samarreta tècnica (interior), polar o roba d’abric i, finalment, una jaqueta impermeable i paravent.

Motxilla ben equipada

La mida de la motxilla s’ha d’adequar a l’activitat que farem. També s’ha d’ajustar bé a l’esquena. Portarem aigua, menjar, protector de motxilla, roba adaptada a l’activitat, mapa, mòbil carregat, frontal i una petita farmaciola.

Bon calçat

És imprescindible portar un bon calçat de muntanya atès que caminarem per terreny irregular. És recomanable portar botes de mitja canya o canya alta per evitar torçades de turmell. Els mitjons que siguin tècnics i adaptats a l’època de l’any.

Portar sempre aigua

La hidratació durant l’excursió és molt important. Sortiu sempre amb aigua suficient, encara que després hi hagi fonts pel camí (vigileu amb l’aigua no tractada!). S’ha de beure sovint i evitar que arribem a tenir la sensació de sed. Es recomana beure entre 1,5 i 2 litres.

Respectar la natura

Durant l’excursió sempre ens endurem la brossa que generem, seguirem els camins senyalitzats i no destorbarem els animals de la zona, tant el bestiar domèstic com la fauna salvatge. Tampoc ens emportarem pedres, fòssils, flors o altres elements naturals.

En cas d'accidents

Si es produeix un accident cal mantenir la calma, avisar el servei d’emergències (112) i donar la localització de la manera més exacta possible. Si pot ser, no deixar mai sol l’accidentat. Si no en sabem de primers auxilis, el millor és no fer res que pugui empitjorar l’estat de l’accidentat.

Enllaços d’interès

Enllaços d’interès

Meteomuntanya
(informació meteorològica)

Meteo Pirineus
Catalans

Seguretat
a la muntanya

Mapa de cobertura
telèfon 112

Butlletí del
perill d’allaus

Butlletí
SENdÈRIA
(mensual)

A la muntanya,
deixa’t guiar
(guiatges i guies)

Rutes, senders i xarxes de camins dels Pirineus

Centre de Recursos
dels Camins

Mètode SENDIF 
(dificultat itineraris)

Parcs Naturals
de Catalunya

Fed. d’Entitats
Excursionistes
de Catalunya